08 November 2013

KISAH PEROKOK





    ENTRY kali ni nak citer pasal ROKOK , Agaknya faez merokok tak ? of coz lah TIDAK / YA .Faez sbernanya tak kesah pun , kalau ade org tu merokok . Tapi , si perokok tu , harus ade perasaan HORMAT trhadap orang yg tidak merokok . Actually , golongan WANITA lah . Kadang-kadang bkan apa , orang yg tidak merokok ni kurang selesa , bila asap rokok itu mereka terhidu . Mgkin akan mndatangkan Bahaya kepada mereka sendiri .. Kadang-kadang , faez smpat jadi wartawan sikit , bkan wartawan PROPA tau . Tapi , wartaman ingin tahu . faez smpat bertanya dekat mmber faez , apa yg kau rasa bila merokok , actually dia jawab , rasa tenang dan lega . and then faez tnye , brapa batang kau hisap satu hari . Dia jawab dalam 4-5 btang . kdg kala sampai 7 btang . faez agak terkejut lah ( mcam muka nmpak hantu ) . faez pun tanya , bila tahap kritikal kau akan ambil , dengan nada slambernya dia jawab Bila aku ada masalah . Okay , bila dikaitkan dgn masalah , semua orang ade masalah . tapi , setiap masalah seseorang itu berlainan . kdg kala , ia sungguh berat , dan kadang kala ia hnya sederhana . merapu pasal masalah pulak , smbung kepada cerita tadi . Aku pun trus bertanya , sorry aku tanya . kau tak de AZAM ke nak berhenti merokok or kurangkan pngambilan Rokok ( sambil muka ingin tahu ) . Dia jawab , mestilah ADA . tapi skrang , aku tengah cuba kurangkan ambil rokok . Satu hari mgkin aku akan ambil dalam 1-2 batang .Aku pun jawab Alhamdulillah , kau masih ade AZAM + USAHA . Doalah , mgkin Allah akan kurangkan nafsu kau merokok . Janji kau ade Usaha . Kadang-kadang ramai Perokok cakap AKU NAK BERHENTI ROKOK , tapi USAHA pun tak da , mcam mana nak berhenti .. Kdg-kala bkan apa , Perokok ni bila tak dapat merokok badan mereka terus mengigil dan rasa nak rebah ( Demam Rokok ) . Btw , baru2 ni HARGA rokok naik . so , ia bkan PENGHALANG bagi si Perokok utk membelinya ( Haiyaaaa ) . Sorry kpd perokok , faez ade dgr satu ustaz ni ceramah di Youtube , dia kata 400 ULAMA mengatakan rokok itu HARAM . Dan tips dari faez jika ingin kurangkan merokok ialah PUASA ... Okay , kt bawah ade gambar kesan-kesan merokok dan video perlu ditonton :)



















    

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blogr.my

Faez Ramly Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign