16 Januari 2016

3 SEBAB PERKATAAN "KELING" MEMBAWA SENSITIVITI KAUM

                                                 
                                                   
Isu sensitiviti kaum, warna kulit, bahasa, dialek, adat mahupun agama sangat-sangat sensitif kepada sesuatu individu atau golongan masyarakat.

Isu rasisme "Hitam" dan "Putih" di Amerika adalah isu yang sukar untuk aku faham, "why" penerimaan warna kulit itu menjadi jurang kaum bagi negara Amerika.

Alaaa, kita tak payah pegi jauh ! orang kita bila nampak *rambut kerinting apro *kulit hitam hanya nampak gigi terus panggil : 

"Eiiiii... Nigger laaaaa !"

Oi ! perkataan "Nigger" sangat sensitif bagi mereka. Mereka lebih suka kalau mereka dipanggil "black" berbanding "Nigger". Kalau korang berani cubalah test depan diorang.. Hahaha

Baru-baru ni viral satu video di Politeknik Shah Alam yang berdurasi selama 2 minit 49 saat di salah sebuah pages di Facebook. 

Apa yang aku faham tentang kronologi video tersebut puncanya salah seorang pengawal keselamatan Melayu menyebut perkataan "Keling" kepada 5 orang pelajar Politeknik tersebut menyebabkan berlakunya kemarahan sekumpulan pelajar india yang berkumpul di Pondok Keselamatan. Kumpulan pelajar India tersebut hanya menyuruh pensyarah mereka memanggil guard tersebut untuk meminta maaf akibat perkataan "Keling" yang dilemparkan kepada mereka. 

Yelah ! siapa tak marah soal sensitif kaum kan. Ramai cuba menyalahkan pensyarah dan meleparkan kata-kata kesat yang kononya tetap backup kaum sendiri. Apa yang aku lihat, pensyarah tersebut seperti terpingga-pingga seolah itu bukan dibawah penyelianya. Mana tidak, pensyarah tuh mungkin blur apa yang berlaku dan tak faham bagaimana berlaku walaupun diulangi penjelasan pelajar India tersebut dalam bahasa English. 

Aku pun marah ! sepatutnya guard tersebut dah tahu diri tuh salah pergilah minta maaf secara terbuka atas perbuatan diri sendiri. Mudah kannn...

Isu soal panggilan "Keling" daripada dulu tidak lenyap dek bumi. Seolah menjadi penggunaan #Hastag.

Apa pandangan aku dari segi maksud perkataan "Keling" itu adalah India muslim atau dikenali sebagai Mamak. 

Buktinya dari pandangan aku, Caudeer Mohudeen juga dikenali sebagai Kapitan Keling iaitu seorang Ketua Kaum India yang sangat dikenali dan berpengaruh pada zaman SHTI (Syarikat Hindia Timur). Masjid Kapitan Keling juga diletakkan atas nama beliau atas dasar usaha beliau meminta sebidang tanah untuk mendirikan sebuah Masjid yang terletak di Pulau Pinang. Selain itu, penggunaan nama jalan turut ditukar dari Lebuh Pitt kepada jalan Masjid Kapitan Keling.


                    
Makam Kapitan keling bersama 3 isterinya.
1. Che Minah (Isteri pertama)   2. Mak ma (Isteri kedua)
3. Tengku Maheran - Kerabat Diraja Kesultanan Kedah (Isteri ketiga) 


Bagi kaum India Malaysia perkataan "Keling" itu seolah perkataan kurang hormat, dianggap menghina atau bahan ejekkan... Antara fahaman aku tentang perkataan tersebut : 

Keling = Seolah memerli mereka sembahyang ketika bunyikan loceng "Klink".


Keling = Mendakwa bahawa istilah (keling) tersebut kurang hormat bagi
             masyarakat India Malaysia kerana menggangap menyamakan istilah 
             "nigger" untuk masyarakat Amerika Afrika.

Keling = Kebanyakkan Imigran dari India yang awal bekerja di ladang dikenali
             sebagai "keling". Oleh itu, apabila mereka mencapai kemajuan dari
             segi ekonomi dan pendidikan. Mereka ingin menjauhkan perkataan
             stigma kelas bawahan. 

Sama juga perkataan "Paria" yang kita sebut tapi tidak tahu istilah dan maksud sebalik perkataan.

Paria =  Dalam Hindu ada beberapa peringkat kasta. Kasta Pariaya adalah
            kasta yang dihina dan dibenci. So, bila kita memanggil orang India
            dengan panggilan "Pariaya" adalah kurang beradab kerana mereka
            bukanlah dari kasta pariaya tersebut. 

Aku pernah tengok filem tamil tentang golongan Brahmin hanya boleh kahwin dengan golongan mereka sahaja.

Sama juga masyarakat Melayu bila penjajah katakan kaum melayu pemalas, semua tunjuk berang mengatakan mereka bukan dalam kategori tersebut, the same situation dengan panggil "Kasta" dan "paria".


Jika kita tahu perkataan tersebut itu lebih berbunyi kearah negatif. Elakkan penggunaan atau panggilan kepada mereka. 

Zaman sekarang bukan zaman dahulu yang ada jurang perbezaan. Ini zaman GST, ada peluang kena gapai. 

Sebelum dilabel "Rasisme" jaga tutur perkataan dan tingkah laku yang membawa maksud negatif kepada sesebuah masyarakat hokayyyy...


P/S : Sekiranya maksud atau penyampaian di atas salah. I'm sorry, hanya beri pandangan peribadi... Kosong-kosong ! hehe..


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blogr.my

Faez Ramly Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign