28 Mac 2016

PROGRAM AMAL ANAK-ANAK GELANDANGAN ANJURAN HANIS KAMAL BAKAR DAN RAKAN-RAKAN ARTIS BERSAMA RADIO WANITA 4U FM


Official Media | Media Blogger | Review


Ketika di interview oleh Classix Entertaiment selaku Offical 
Photographer dan Videographer.

26 Mac 2016 adalah tarikh kemuncak bagi program "Anak-Anak Gelandangan Anjuran Pelakon Hanis Kamal Bakar dan Rakan-Rakan Artis Bersama Radio Wanita 4U FM". Program ini berjalan dengan lancar serta jayanya dengan mendapat sokongan committe, sponsor,  sukarelawan serta mendapat liputan luas dari media cetak dan media blogger. 

Program amal ini lebih menfokuskan kepada anak-anak gelandangan yang kurang bernasib baik dari segi kehidupan.

Gelandangan merupakan fenomena masyarakat yang tidak dapat dipisahkan dari realiti kehidupan masyarakat. Dalam fasal 34(1) undang–undang dasar 1945 “fakir miskin dan anak-anak yang terbiar dipelihara oleh Negara. Undang-undang ini yang dimaksud dengan fakir miskin adalah orang yang sama sekali tidak mempunyai sumber mata pencarian atau kemampuan memenuhi keperluan diri.

Banyak usaha kerajaan memastikan golongan ini tidak terlepas pandang. Antara usaha kerajaan seperti membangunkan Rumah Transit dan juga membina Kabin pusat khidmat gelandangan di Medan Tuanku. 

Actually, ini bukan kali pertama aku melibatkan diri dalam program kebajikan. Apa yang berbeza dengan program kebajikan yang pernah aku lakukan, apabila aku sendiri berhadapan dengan mereka yang mengalami rentetan hidup dan tiada tempat perlindungan. 

Aku menyelami perasaan ini sungguh perih sekali. Aku fikir sejenak, apakah nasib buat anak-anak ini. Berkeliaran di bandar Metropolitan menagih simpati meminta makanan, minuman, dan juga pakaian. Mereka tidak seperti anak-anak yang lain. Mereka berkeliaran mencari jalan, jalan yang mereka tidak fahami. 




Apa yang aku kagum dengan sukarelawan yang terlibat, mereka lakukan penuh semagat berpasukan. Walaupun mereka bukan dalam ahli kelab atau persatuan yang sama, tetapi nilai sukarelawan serta niat yang satu dapat mengukir senyuman di wajah anak gelandangan. 


 Mengasingkan barangan keperluan asas setiap kategori


Sumbangan individu pada hari program.

                                
    Committee dari kelab Alza Facelift Community Malaysia

  
 Committee dari kelab Bloodbrothers



 Sukarelawan sedang membuat persiapan 





Committee Galaxy Ampang Community Club under Galaxy Ampang Mall


President GACC sedang menagihkan barang keperluan asas kepada gelandangan


Committee Persatuan Penduduk Pandan 


Berselfie sikit orang kuat kak Ida dan kak Siti 
dari Committee Penduduk Pandan



Bersama wanita yang tabah menjalani dugaan hidup 
(Ibu tersayang)

Program kebajikan ini, mereka bukan sahaja mengagihkan barangan seperti makanan, minuman, pakaian, goodies dan lain-lain. Tetapi, terdapat beberapa aktiviti mendapat perhatian daripada golongan ini seperti face painting, busker, persembahan magic dan dancer. 

Jutaan terima kasih kepada committee terlibat seperti Radio Wanita 4U FM, Persatuan Penduduk Pandan, Bloodbrothers, The Family, Usahawan Muah, Explore Angel's Club, PEWARIS Malaysia, Big Unity Event, Galaxy Ampang Community Club , Alza Facelift Community Malaysia dan pihak yang terlibat yang menjayakan program ini dengan jayanya sekali.


Saat perasmian program anak-anak gelandangan



Program tersebut dirasmikan oleh pelakon Hanis Kamal Bakar, secara tidak langsung sekaligus melancarkan lagu tema anak gelandangan yang bertajuk "Jalanan" yang dinyayikan oleh Azumi dan Zman Dian serta penulis lirik Hanis Kamal Bakar dan komposer EDO Kontras. 


Band Scarlett's Diary mengiringi lagu tema 

Lirik lagu "Jalanan"

Ku berjalan di tepian
berkeliaran mencari teman
Di mana ku berjalanan
Ku tetap kesunyian

Di mana kau kasihan
Di mana kau kasih sayang
Agar ku mendapatkan
Secebis harapan

Tangisan dan rintihan
Jarang mendapat perhatian
Namun ku tak berdaya
Keluar dari kehinaaan

Oh Tuhan 
Berikan ku jalan
Dalam mencari jawapan
menghadapi dugaan

Senyuman ku terukir
Di dalam hati terasa pedih
Mengenangkan nasib diri
Ku cuma anak kecil....

                                        Ciptaan sepenuhnya oleh Hanis Kamal Bakar



  Persembahan dari Gurlz Republic



Jutaan terima kasih kepada Kak Azru Ashikin dan Kak Raja Dayah kerana mengambil bahagian menceriakan anak-anak ini dengan membuat face painting di wajah mereka


Perkenalan aku dengan kak zu hampir 3 tahun, kami kenal antara satu sama lain. Kata kak Azru "Akak tak mampu beri apa-apa, tapi akak mampu beri sumbangan melalui face painting". 


Hasil face painting dari Azru Ashikin


Ini dia ka Raja Dayah. Raja betul tau ! hehe







Seterusnya persembahan magic show dari rakan artis


*lepas amek gambar, abang botak ni kata okay tak rambut saya. hehe



Inilah Datin Nani CEO kepada Radio Wanita 4U FM. beliau merupakan penasihat kepada program kebajikan ini. Beliau sangat humble ketika menjalankan aktiviti ini.



      Wajah Anak-Anak gelandangan ketika hari program.


Ketika di luar menyaksikan gelagat mereka yang hadir, terdergar rintahan dari gelandangan...


Ketawa..... Jeles..... bergaduh..... inilah kita keluarga gelandangan...


Sesi pengagihan makanan, minuman dan goodies kepada mereka.



Antara sukarelawan yang hadir dibawah under Media Blogger. Inilah tanggungjawab kita sebagai masyarakat untuk mendekatkan diri kepada anak-anak yang kurang bernasib baik.



Terima kasih beloved sister kerana menyertai program ini.



Dalam melakukan program kebajikan tidak kira siapa anda, pangkat anda, taraf kehidupan anda. Inilah tanggungjawab kita sebagai manusia untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik. Jika bukan kita, siapa lagi akan bantu ?

Bantu mereka ! bukan menghina !



KAMILAH........... ! Media Blogger !

22 Mac 2016

KEJAYAAN MR MALAYSIA YUSUF TONY TERSIMPUL SEBUAH KISAH YANG PENUH INSPIRASI



Disebalik kejayaan Yusuf Tony tersimpul inspirasi buat diri aku ! ...


Nama Mohd Yusuf Tony tidak asing lagi dalam dunia modeling. Rata-rata mereka yang ingin menceburi karier ini, tentu kenal siapa beliau. Malah, menjadi inspirasi kepada mereka yang ingin menapak dalam industri model. 

Dalam hidup ini, tentu korang mempunyai seseorang sebagai inspirasi. Dalam hidup aku, Selain Tan sri Syed Mokhtar Al-Bukhary menjadi inspirasi dalam dunia perniagaan. Yusuf Tony juga sebahagian inspirasi dalam hidup.

Apa beza mereka berdua adalah karier yang diceburi. Kebiasanya, inspirasi dikaitkan dengan soalan "kenapa" beliau menjadi inspirasi dalam hidup kita. 


Secara umum, Tan sri Syed Mokhtar Al-bukhary bukan sahaja dikenali sebagai ahli perniagaan. Beliau juga seorang usahawan melayu yang terkaya di Malaysia. Kenapa beliau salah seorang inspirasi dalam hidup, kerana sifat kemanusiaan yang tidak lupa kepada orang kurang bernasib baik.

Begitu juga Yusuf tony, Anak kelahiran Wilayah Persekutuan Labuan ini memulakan kariernya pada April 2015 selepas ayahnya meninggal dunia pada awal tahun 2015. Beliau dilahirkan pada 25 september 1990. Beliau anak kelima dari enam adik beradik. Impian beliau dari sejak kecil lagi, adalah melihat ibu bapanya gembira melihat kejayaan yang dicekapi.

Kejayaan beliau yang pada hari ini membuahkan hasil selepas meraih beberapa pencapaian yang sangat mengagumkan.

Beliau memulakan perjalanan dengan runway anuar faizal, diikuti dengan pertandingan "hotsearch2015" mendapat tempat keenam dari 32 penyertaan. 

Beliau tidak putus asa untuk meneruskan kariernya dengan memasuki pertandingan Moh Glam United SS dan memenangi 2 kategori  iaitu Mr Favourite dan Mr Fitness, sekali gus diberi gelaran Best Male Model.

Selepas beliau jadi juara, beliau terpilih untuk mewakili Malaysia ke Indonesia dalam Mr Universal Ambassador yang dilatih oleh Oda Yunus dan Public Speaking oleh Dato Mahadzir Lokman.




                               #Teamasia ketika beliau di Indonesia

Kejayaan beliau di Indonesia amat membanggakan, antaranya :

Mr Universal Ambassador Top 6 in Marks

No 11 dari 27 Contestant berlainan negara
Top 5 Public Speaking
Top 5 Sport Competition








                                                         Top 5 Sport Competition



Seterusnya, beliau berangkat ke Philippines dengan segalas tanggungjawab yang diberi. Pencapaian beliau ketika di philippines sekali lagi membuahkan hasil kejayaan dengan membawa nama Malaysia ke Philippines, sekaligus beliau rangkul gelaran 1st runner up Mr. PanContinental. Antara pencapaian beliau ketika di Philippines :

Subsidiary title Best Body Physique
Subsidiary title Best Swimwear
Subsidiary title Best Resort Wear
Subsidiary title Best Suit
Subsidiary title Best Model
Subsidiary title Friendship With Honour




Untuk mendapat gelaran Mr. Ambassador dan Mr PanContinental. Contestant akan diberikan task, melaksanakan tugasan diberi untuk merangkul beberapa kategori Subsidiary title dipertandingkan. Bukan mudah untuk merebut Subsidiary title jika contestant tidak fokus dalam melaksanakan tugasan diberi.




Kenapa beliau salah seorang inspirasi dalam hidup kerana pencapaian beliau dalam dunia model amat membanggakan. Pencapaian beliau tempat kedua dalam Public Speaking, menyakinkan aku beliau seorang mempunyai tahap keyakinan yang tinggi dalam diri. Selain itu, beliau juga berjaya memegang amanah dan tanggungjawab yang berat apabila memikul nama Malaysia ke persada negara.

Kalau korang nak tahu pencapaian tertinggi beliau setakat ini, beliau digelar Mr Malaysia kerana memenangi 2 pencapaian tertinggi iaitu Mr Universal Ambassador di Indonesia dan Mr PanContinental di Philippines pada tahun 2015.




Disebalik kejayaan Yusuf Tony (Dato Mahadzir Lokman)

Apabila ditanya mengenai seseorang inspirasi yang beliau kagumi. Katanya, Dato Mahadzir Lokman kerana idolnya seorang pengacara antarabangsa yang boleh bercakap dalam 7 bahasa dengan fasih dan baik sekali. 

No wonder lah, kalau beliau pernah rangkul tempat kedua dalam public speaking, kerana sifunya bukan calang-calang orangnya. 


                         





Jadi dalam hidup korang perlu ada seseorang sebagai inspirasi dan kenapa korang memilih dia sebagai inspirasi korang.

Seorang yang digelar inspirasi tidak semestinya seorang kaya, mempunyai pangkat, taraf kehidupan dan lain-lain. Tetapi, inspirasi adalah seseorang itu mampu menunjukkan contoh atau tauladan untuk terus kita maju kehadapan.

17 Mac 2016

SERVIS LAYANAN CHATIME IOI PUCHONG MALL SANGAT-SANGAT BIADAP DAN TIDAK BERETIKA !


BAD REVIEW SERVICES l CHATIME


Produk dan perkhidmatan tidak dapat dipisahkan. Jika produk dikenali tetapi layanan perkhidmatan sangat-sangat biadap, ia menunjukkan sesebuah syarikat tidak peka atas layanan pekerja mereka terhadap pelanggan.

Aku boleh kira berapa kali aku minum chatime. Bulan lepas dan hari ini aku masih dilayan servis yang buruk ke atas 2 pekerja Chatime IOI puchong mall. Tindakan ke atas 2 pekerja  ini membuatkan aku kesal.

Salah ke ? kita sebagai customer yang jarang membeli produk minuman chatime, menanyakan soalan ke pada mereka...


Aku pun order kepada seorang pekerja yang tidak nampak seperti penduduk tempatan..

"Saya nak Ice blanded Classic Hazelnut Latte" 

Reaksi pekerja chatime itu dengan keadaan wajah muka dan nada yang kerek (sombong).....

"Ice blended D"

Aku pun tercenggang melihat reaksi pekerja tuh. Dalam keadaan terkejut, aku berbalas kata...

"hmmm... Classic hazelnut latte, D kan"

Seorang lagi staff yang nampak bukan warga tempatan keluar dari tempat booth datang ke arah aku, sambil tunjuk huruf F di papan menu...

Aku jadi keliru, dia sebut D kenapa tunjuk F. Tapi, takpelaaa aku faham hanya senarai menu F mungkin untuk blended.

Aku pun bertanya "Jika, hazelnut ni tukar kepada blanded boleh tak?" *Tak salah jika tanya apa yang kita tak faham.....

Dengan wajah yang sinis memandang ke arah aku, dan dia terus melangkah 1 langkah ke belakang sambil berbisik kepada staff yang tunjuk menu, seolah-olah katakan sesuatu tentang aku sambil pandang pandang ke arah aku..

Ketika itu, terus staff berbangsa Cina datang melayan aku dan memberi layanan baik, bertanyakan aku nak menu apa.... Dan pada ketika itu, 2 staff yang sama masih memandang ke arah aku seolah aku ini bertanyakan soalan bodoh kepada mereka..

Aku terus bersuara ke arah mereka "Kenapa ? ada masalah ke saya nak tanya tentang menu nih"...

Terus dia menunduk kepala dalam keadaan wajah yang sinis.

Pada ketika itu, aku berfikir kenapa staff berbangsa cina ini boleh layan aku dalam keadaan yang baik. Tetapi 2 staff perempuan chatime ini sangat tidak menghormati pelanggan mereka. Mungkin, soalan ini soalan bodoh buat mereka kot.....

Aku berharap sangat, syarikat chatime dapat mempertingkatkan mutu kualiti perkhidmatan mereka melalui latihan akan datang.


Kenapa aku tafsirkan mereka biadap, sebab mereka langsung tak menghormati pelanggan sebagai pembeli yang mendatangkan keuntungan.


Mungkin, lepas ini aku agak teragak-agak untuk datang dan membeli ke Chatime lagi.

Terima kasih Chatime di atas layanan baik anda kepada pelanggan. 

15 Mac 2016

STROK HABA MENYEBABKAN KEMATIAN DAN HILANG KEUPAYAAN KEKAL


Tips kesihatan | Strok haba

Dalam masa 5 hari, Malaysia dijangka mengalami suhu yang mencecah sehingga 40 darjah celcius kerana matahari berada tegak di atas garisan khatulistiwa.

Waktu kemuncak dikatakan dari Jam 12 tengahari sehingga 3 petang dijangkakan berlarutan sehingga 5 hari bermula dari 14 mac 2016.

Kesan strok haba kepada manusia boleh menyebabkan dehidrasi (kulit kering) dan kematian serta hilang keupayaan kekal.

Memetik laporan harian metro, daerah Alor setar, Kedah dikatakan mengalami suhu paling tertinggi di Malaysia dengan ukuran 38.5 darjah cercius, diikuti daerah Chupping, Perlis (38.2 celcius) dan Johor Bahru, Johor (36 celcius) 

Ia catatan terburuk yang berlaku dalam sejarah negara berbanding pada tahun 1997 sebelum ini.

2 Langkah mengatasi strok haba

1. Minum air minuman sebanyak mungkin mengatasi perubahan suhu badan secara mendadak. 

2. Kurangkan aktiviti luar, terutama pada waktu kemuncak. 

Jika tanda awal ini terjadi pada diri korang atau keluarga. Cepat dapatkan khidmat nasihat dari klinik kesihatan yang berdekatan.

p/s : Jangan lupa inform kepada ahli keluarga, saudara-mara, jiran keliling (40 buah rumah kiri,kanan, depan dan juga belakang), kawan dan lain-lain.


14 Mac 2016

FILEM TAMIL PICHAIKARAN MAMPU MENGGAMIT HATI PENONTON


MOVIE REVIEW | PICHAIKARAN

Aku kurang pasti, kenapa aku boleh terjebak tengok filem tamil especially yang ditayangkan di pawagam. Mungkin ia satu kelainan yang tidak ada pada filem Malaysia, hollywood, hindustan, thailand dan sebagainya.

Actually, filem tamil mempunyai satu kelainan yang dibawa oleh produksi filem mereka. Filem tamil mempunyai jalan cerita realiti yang berlaku di negara mereka. Mungkin kita boleh lihat dari faktor kemiskinan, politik, gaya hidup dan sebagainya.

Filem Pichaikaran atau kata lain "Peminta sedekah" (beggar) telah membuatkan hati aku tersentak melihat dunia yang serba kekurangan.

Filem ini dilakokan oleh Vijay antony sebagai watak utama yang memegang watak Arul Selvakumar, iaitu watak sebagai peminta sedekah. Filem ini mengisahkan seorang anak yang berkorban selama 48 hari demi menyelamatkan ibunya dalam keadaan tidak sedarkan diri akibat kemalangan yang menimpa di kilang benang mereka. 

Watak Arul selvakumar dalam filem ini seorang ahli perniagaan yang sangat kaya. Setelah diberi penjelasan daripada tok sami, arul perlu menjadi seorang peminta sedekah tanpa menceritakan latar belakang diri beliau dan juga harus hidup tanpa mempunyai wang, telefon bimbit, dan sebagainya.

Selama 48 hari menjadi beggar (peminta sedekah). Banyak rintangan dan dugaan yang berlaku ke atas dirinya.

Apa yang menarik dalam filem ni membuatkan diri kita lebih bersyukur kerana masih ada tempat untuk kita berteduh, kasih sayang berbanding kehidupan seorang peminta sedekah dan gelandangan yang tidur hanya beralas kotak.

Pada pendapat aku, mungkin kita marah yang peminta sedekah ini hanyalah mencacatkan pemandangan. Tetapi kita lupa yang kita hidup bukan sekadar untuk terus hidup, tetapi membantu mereka dalam kehidupan serba kekurangan.

Dalam Islam juga melarang untuk kita meminta sedekah, tetapi dalam masa yang sama Rasulullah bersabda "tangan yang menghulur lebih baik daripada tangan menerima"

Tak miskin jika kita menghulur kepada mereka yang dalam serba kekurangan.

So, kalau korang nak tahu apa yang terjadi selama 48 hari. Korang perlu tengok hokayy...

p/s : Jangan risau, ada sarikata english dalam movie nih. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blogr.my

Faez Ramly Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign