22 April 2016

99% PERATUS PEMOHON DITERIMA KERJA JIKA IKUT 10 TIPS YANG DIBERIKAN

Hasil carian imej untuk interview


REVIEW l 99% Peratus Pemohon Diterima Kerja Jika Ikut 10 Tips Yang Diberikan

Interview (temuduga) adalah proses dimana seseorang majikan menilai bakal pekerja untuk bekerja di dalam syarikat, organisasi atau firma. Pada ketika ini, majikan mempunyai kuasa untuk menentukkan samaada pemohon memenuhi kriteria atau tidak yang ditetapkan oleh sebuah syarikat. 


Pada permulaan aku agak kabur dalam interview skill, iaitu bagaimana ingin menarik minat majikan terhadap pemohon, walaupun tanpa sebarang pengalaman. 

Segmen kali ini, aku kupaskan beberapa tips dan langkah untuk menarik minat majikan tanpa berfikir panjang. Harap korang dah bersedia mengikuti beberapa tips dan langkah ini. 

Ingat ! dalam temuduga korang mesti peka dan bersiap sedia ketika berhadapan oleh panel temuduga.

3 Asas penting yang korang perlu tahu ketika ditemuduga :

1. Communication skill penting kerana ketika itu majikan akan menilai tahap penguasaan bahasa especially Bahasa Inggeris. 
2) Pengetahuan dalam Bahasa Inggeris selaras Bahasa Antarabangsa.
3) Ketika ditanya soalan dari majikan, jawab straight to point. (jangan merapu ke mana-mana sudah)

 
1) Qualitifacation relevant - Masa korang apply kerja tu mesti la selari apa yang korang belajar. Takkan belajar management korang apply kerja sebagai nurse. Nampak sangat tak logik kan. 

 
2) Research about firm - tips ni sangat penting dan korang perlu sedikit research tentang syarikat tersebut walaupun firma yang kecil.
 
3) Confidence + Interested - Ingat ketika korang menuju ke bilik temuduga, korang perlu jalan dengan yakin sebagai tanda korang dah bersedia untuk ditemuduga. Kemudian tunjukkan minat korang pada pekerjaan yang korang mohon, sebagai contoh "tanya tentang syarikat tersebut"
4) Presentable (grooming) - Kekemasan diri juga diambil kira dalam temuduga. Antaranya :
  • Formal attire - Warna sesuai ketika ditemuduga (gambar diatas)
  • Rambut kemas 
  • Pen hitam
  • Tali pinggang
  • Kasut kulit hitam 

 
5) Shakehand & Smile - Ketika korang salam dengan majikan, tangan korang jangan terlalu lembik dan berikan sebuah senyuman bukan gelak tau ! 
Bagi muslim, korang boleh tengok bagaimana etika menolak salam bagi yang bukan muhrim. 

6) Answer all question - Jawab kesemua soalan yang ditanya. Atleast, korang dah prepare basic question yang akan ditanya.
 
7) Case study (situation) - Kalau korang ditanya mengenai case study, jika tidak tahu korang boleh minta masa untuk memikirkan jawapan (supaya jawapan lebih efektif).
8) Offer good position - Pastikan buat majikan korang tergamam melihat kriteria dan personaliti korang ketika ditemuduga.
Hasil carian imej untuk interview ask any benefit
9) Ask if you have any doubt - Tanya tentang kelebihan jika korang berkhidmat di syarikat tersebut. Contoh insurance, cuti sakit, dan lain-lain.
Hasil carian imej untuk interview sell yourself
10) Sell yourself - Jangan lupa jual diri korang kaw-kaw tau ! jual diri bermaksud kelebihan korang yang tidak ada pada orang lain. 

 Hasil carian imej untuk interview hired
Kalau korang ikut tips dan langkah ini ketika ditemuduga, 99% peratus korang "can be hired". 



Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blogr.my

Faez Ramly Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign