11 Ogos 2016

KISAH MENYAYAT HATI ANAKKU MENUMPANG KASIH DENGAN IBU KUCING !


STORY l Kisah Menyayat Hati Anakku Menumpang Kasih Dengan Ibu Kucing

Anak-anak itu satu anugerah dari Allah kepada ibu-bapa untuk saling melengkapi dengan ikatan kasih sayang dalam kekeluargaan. 

Oleh itu, coretan dari kisah Puan Nadia Hazmi tanpa sedar menyedarkan ibu-bapa diluar sana untuk tidak mengabaikan anak-anak mereka. Psikologi kanak-kanak itu sejak lahir, mahu didampingi oleh seorang ibu yang dapat memberi perhatian kepada mereka.

Perkongsian kisah Puan Nadia di laman facebook peribadinya dapat perhatian netizen bahawa anak-anak itu perlu diberi perhatian walaupun umurnya sedang meningkat. 

Jom ikuti kisah coretan "Sayang Sang Putera Sulung"


Maghrib tadi ! lepas mama bebel2 dia, suruh stop main dengan kucing..
Mama: Rayyan, pegi wuduk n solat.. *rayyan pun melangkah dgn penuh malas.. 
Rayyan: hurrmmm... kan seronok kalau ayen dapat jadi kucing... 
Mama : Laa, kenapa pulak.. Malas nak solat la tu.. cepat! nanti habis waktu... 
Rayyan: Best jadi anak kucing tu.. cuba mama gi tengok kt belakang sofa tu.. dia tido gulung2 dengan mama dia... mesti seronok.. 
Mama: kenapa, Ayen nak tido macam tu jugak ke dengan mama dengan adik.. (sbb dia dh trained tido blk sendiri start masuk darjah 1 hrtu) 
Rayyan: ye la.. ayen suka tido ramai2.. penuh2... 
Mama: Alaa.. siannye.. nanti dah cuti sekolah ayen blh la tido dgn mama n adik.. ni ayen nk kena bgn awl pagi.. kalau tido dgn adik.. nanti adik jaga jgk time ayen bgn.. penat la mama.. 
Pelan2 dia datang baring kat paha mama... baru hati tersedar lama dah mama xbelai dia sejak ada adik.. sambil belai2 rambut dia.. pujuk pelan2 suruh g solat dulu.. dia pun pegi.. mama urus n suap si adik makan..

Setengah jam lpas tu adik cari abang nak ajak main lego.. xjumpa2.. mama pun baru teringat dan cari la satu rumah.. teringat dia ckp pasal kucing blkg sofa.. bila peg cek.. Ya Allah ! anakku... tertido kat celah sofa..menumpang kasih mak kucing plak tu...

Kesian putera sulung, baru mama tersedar dia kurang perhatian, kurang belaian.. kurang dimanjakan sejak ada adik.. dulu masa dpt adik pertama.. arwah ryfael, si abg br masuk 1 tahun.. adik tak brapa sihat.. dia dah blajar beralah.. dia abg plg penyayang.. bila hilang adik selamanya.. dia lah org yg plg terkesan.. skrg dah nak masuk 7thn umurnya.. Allah hadiahkan dia adik rayhan pengubat rindu dan sunyi..

Tapi kelemahan mama sendiri... sampai si abg terasa hati.. teringat kt diri sendiri.. jadi anak sulung, memang banyak bekorban, banyak mengalah.. jauh dari dimanja2.. waktu dh besar ni, sejak jadi kakak.. last rasanya ada peluk mak dlu masa kt IJN, masa tu doktor ckp ryfael dah takde harapan.. mungkin itu yang dia rasa...

bahasa anak2 ni indah.. dia tak reti nak luahkan dgn kata2.. dia gambarkan dgn metafora.. dgn non verbal language.. yg kita mak2 ni kena faham..

Rayyan ! mama janji takkan bagi abang terasa hati lagi, dah besar nanti abang boleh baca post ni.. this I promise u.. i'm sorry my prince..

(Sumber Coretan Nadia Hazmi)


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

blogr.my

Faez Ramly Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign